8 mei 2021
Huis kopen Deventer

3 tips om beter te slapen tijdens een koude nacht

Het kan tijdens de wintermaanden flink koud worden en dat merk je vaak ook in de slaapkamer. Voordat je het weet lig je al klappertandend in bed en lukt het je door de enorme kou niet om goed in slaap te vallen. Hoewel een koude slaapkamer over het algemeen juist een goede nachtrust kan stimuleren, is dit lang niet altijd het geval. Bij een te extreme kou spreken we namelijk juist van het tegenovergestelde effect. Daarom is het verstandig om jezelf overal op voor te bereiden. Alles voor een goede nachtrust. Voordat je op www.weidswonenenslapen.nl/ op zoek gaat naar fijne warme dekbedden en extra dekens, is het echter wel goed om te weten waar je op moet letten om de temperatuur in de slaapkamer aangenaam te krijgen. Wij geven graag 3 handige tips. 

  1. Zet de verwarming nooit in de nacht aan 


Veel mensen geloven dat het bij extreme kou verstandig is om de verwarming hoog te zetten. Wellicht wel, maar niet gedurende de dag. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de luchtkwaliteit in de slaapkamer enorm verslechterd. Hierdoor kan het zelfs gebeuren dat je ’s nachts met pijn in de keel op staat of de weerstand veel slechter wordt. Daarom is het verstandiger om de verwarming in de middag aan te zetten en deze ruim voor het slapengaan weer uit te zetten. Zo is de slaapkamer alweer een stuk aangenamer qua temperatuur en blijft de luchtkwaliteit optimaal. 

Liever geen verwarming? Met een speciaal dekbed winter kom je al een heel eind om comfortabel te kunnen slapen. Geen last van de extreme kou en gewoon een heerlijk en geborgen gevoel. Meer heb je niet nodig om fijn te kunnen slapen. 

  1. Maak gebruik van een kruik 


Het is tevens prettig om het bed voor jezelf alvast voor te verwarmen. Zo stap je niet in een koud bed, waardoor je eerst een tijdje moet wachten voordat je opgewarmd bent, maar kun je direct genieten van een heerlijke warmtebron. Ideaal om lekker je voeten tegen aan te leggen of simpelweg om het bed voor te verwarmen en vervolgens weer te verwijderen. Let wel op dat de kruik niet lekt, anders is je hoeslaken en matras binnen mum van tijd doorweekt. 

  1. Trek sokken aan in bed 

Dit klinkt misschien als een vreemde tip. Zeker voor mensen die het liefst helemaal niets dragen wanneer ze gaan slapen. Kleding zit alleen maar niet prettig. Als het om sokken gaat, is dit echter je grootste redding bij extreme kou in de slaapkamer. Warme voeten zijn namelijk ontzettend belangrijk om goed in slaap te kunnen komen. Wanneer je voeten koud zijn, zul je merken dat dit erg lastig gaat. Zodra je voeten goed op temperatuur zijn, zal je lichaam ook minder snel afkoelen. 

Dit komt doordat het lichaam bij kou probeert om het lichaam zo snel mogelijk warm te krijgen en dan met name de meest vitale organen op te warmen. Om deze van voldoende warmte te voorzien, is het belangrijk dat de kleine bloedvaten worden afgesloten. En deze zitten voornamelijk verstopt in de handen en voeten. Doordat er minder bloed naar je voeten en handen stroomt, worden deze sneller koud en voelt het veel onprettiger om in bed te liggen. Trek daarom in eerste instantie sokken aan en trek ze eventueel weer uit als je bed en je voeten weer zijn opgewarmd. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon de rest van de nacht lekker aanhouden.