27 november 2021

Chaletbouw

Een chalet is een woning die vaak als een vakantiewoning wordt gezien. Chaletbouwers zijn mensen die dit soort woningen maken. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het bouwen van een chalet? Ik neem het stappenplan met je door.

  1. Allereerst begin je bij het maken van een plattegrond en bouwtekening van de chalet die je voor ogen hebt. Waar moet deze uit bestaan, hoeveel kamers wil je hebben en hoe deel je je ruimtes in?
  2. Het hebben van een fundering voor je chalet is een essentieel onderdeel voor het bouwen van een stevige woning. Bij chalets groter dan 30m² is dit zeker het geval.
  3. Het bouwen van een frame voor het chalet is van belang om de stevigheid te waarborgen en zodat deze niet bestaat uit losse muren en wanden maar uit één geheel.
  4. Vervolgens maak je je buitenwanden, deze zijn vrijwel altijd van hout.
  5. Het isoleren van de woning is erg belangrijk om energieverlies tegen te gaan. 
  6. Plaatmateriaal verwerken in de woning. Vaak wordt OSB hiervoor gebruikt.
  7. Je maakt het dak van OSB platen en zorgt dat deze kan rusten op zware houten balken. Het dak kan afgedekt worden door bijvoorbeeld dakleer of dakpannen.
  8. Wanneer je woning zelf in feite af is, kun je de elektrische verbindingen leggen. Het is van belang dat de bedrading door het gehele huis goed is aangelegd en dat er genoeg stroomleidingen naartoe zijn gelegd. Hierdoor verklein je de kans op eventueel brandgevaar.
  9. De aanleg van wateraan- en afvoer mag ook zeker niet ontbreken in je woning. Je gebruikt water voor alles: het gebruiken van je wasmachine, afwasmachine, koken, douchen en voor overig gebruik. Je hebt water nodig.
  10. Dit is de leukste stap: inrichten! Zelf kijk je welke kussens bij die ene bank passen en kleed je het leuk aan. Volledig naar eigen stijl.