9 maart 2021

De beste houtsoort voor buiten

Houten accenten en accessoires staan leuk in elke tuin. Het zorgt ervoor dat de plek er iets vlotter uitziet en kan ook nog eens zelf gemaakt worden! Natuurlijk is het bij hout wel belangrijk om te letten op het houtsoort, want hier zit verschil in. Wanneer het buiten wordt gebruikt, is vocht een vijand. Dit zorgt er namelijk voor dat veel houtsoorten schimmels krijgen en zullen ontbinden. Dus wat is dan de beste houtsoort voor buiten?

Douglas hout

Het beste uit de test komt Douglas hout. Douglas hout is een naaldhoutsoort. De kleur heeft iets weg van roze, wat, gecombineerd met de levendige vlamstructuur, het een lekkere, warme uitstraling geeft. Douglas hout is erg sterk, waardoor het goed te gebruiken is voor projecten zoals schuttingen, gevelbekleding en overkappingen. Daarnaast is het ook nog eens zeer duurzaam. Onbehandeld gaat het zeker tien tot vijftien jaar lang mee, al vergrijst het wel over de jaren heen. Om deze vergrijzing tegen te gaan, kan er gekozen worden om het hout bij de houden door middel van beits.

Hardhout

Hardhout is perfect voor wanneer er vlonders of vloerplanken gemaakt gaan worden. Hardhout werkt namelijk echt goed in permanent en direct contact met grond en grondwater, in tegenstelling tot vele andere houtsoorten. Het is één van de stevigste soorten hout voor buitengebruik en hoeft vrijwel niet behandeld te worden. Tot gaat deze houtsoort zeker langer dan 25 jaar. Al deze voordelen hebben wel nadelen. Allereerst is hardhoud vrij duur. Dit kan natuurlijk wel gezien worden als een investering, omdat het zo lang mee gaat. Daarnaast wordt het hout niet op alle plekken op duurzame wijze gekapt en is het dus niet altijd even goed voor de wereld. Dit kan ook tegengegaan worden door te letten op een FSC- keurmerk.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd zachthout, zoals grenenhout of vurenhout, is hout dat door middel van impregneermiddel is beschermd voor schimmels en insecten. Niet al het geïmpregneerd hout gaat even lang mee. Het kan vallen in de categorieën van tien tot vijftien jaar, maar er zijn ook soorten die de vijf jaar niet eens zullen halen. Het is wel prima te gebruiken voor schuttingplanken of tuinschermen. Net zoals Douglas hout vergrijst geïmpregneerd hout over de jaren heen, maar de kleur kan worden teruggebracht door middel van beits. Er hoort wel opgelet te worden dat wanneer er in geïmpregneerd hout wordt geschuurd of gezaagd, er weer impregneermiddel aangebracht hoort te worden.

Met bovenstaande informatie kan iemand al een heel eind komen als het gaat om welke houtsoort het beste is voor de tuin. Het ligt veel aan op welke manier het hout wordt toegepast en hoe lang iemand wil dat het mee gaat.