23 september 2021

De beste potgrond voor uw containerplanten

Een hoogwaardige potmix maakt het verschil in plantprestaties. Kies de beste potaardevoor jouw bloembakken en kamerplanten en zie hoe uw planten gedijen.

De noodzaak van goeie bloemistenaarde

Potgrond is geen gewone aarde, maar een alles-in-één mengsel voor potplanten, essentieel om goed te gedijen. Het is een essentieel ingrediënt voor het tuinieren binnen en buiten en dit met twee hoofdrollen: het opslaan en afgeven van water en voedingsstoffen die planten gebruiken en om planten een stabiele basis te geven om zichzelf te verankeren met de bodem. Als verankeringssysteem moet de grond een poreuze structuur hebben waardoor de wortels diep kunnen doordringen. Als vochtreservoir zorgt het voor een evenwicht tussen het waterhoudend vermogen en de afvoer, zodat de wortels vochtig maar niet drassig blijven.

Enkele tips voor het kiezen van de beste potaarde

Er zijn veel merken die zakken potmix aanbieden. In pricipe zijn ze vergelijkbaar maar niet alle samenstellingen zijn hetzelfde.

Bedrijven formuleren specifieke verhoudingen van ingrediënten voor verschillende groeiomstandigheden en plantensoorten. Additieven zoals kunstmest maken grote verschillen in algemene prestaties.

Al deze verscheidenheid aan producten kan het kopen van hoogwaardige potgrond een beetje een uitdaging maken.

Een online gids kan helpen:

  • Welke winkels hebben goeie merken?
  • Waar vind ik goeie tips om te planten of te verpotten.
  • Hoe reken ik het nodige volume uit
  • Welke aarde gebruik ik voor een moestuin?
  • Is een thuislevering een meerwaarde (dan het u minder sleurwerk)

Is biologische potmix evenwaardig?

Biologische potmix is gemaakt van natuurlijk, organisch materiaal zoals compost of mest. Hoewel biologische potaarde geen chemicaliën, pesticiden en andere schadelijke ingrediënten bevatten, zijn er nadelen. In populaire biologische merken zitten ook verwoestende gevolgen voor het milieu en …ze hebben weinig voedingswaarde voor uw planten.