27 januari 2021

De invloed van sfeerverlichting op het interieur

Wanneer je op huizenjacht bent en dan eindelijk het huis van je dromen hebt, zal je waarschijnlijk beginnen met het onderzoek voor het interieur. De apparatuur voor de keuken en woonkamer, maar ook de meubels van de ikea of van het designer merk Eichholtz bij Solfelt.be zullen mettertijd wel langskomen, maar wat je woning helemaal compleet maakt is sfeerverlichting. Sfeerverlichting wordt vaak over het hoofd gezien, maar is een essentieel onderdeel van het huishouden, omdat het een ruimte letterlijk in een ander licht kan zetten. Met de goede sfeerverlichting kan een kamer warm of koud overkomen of groot of klein zijn. Het is maar wat je wilt. Je leest hier daarom meer over sfeerverlichting in de slaapkamer, woonkamer en tuin.

Verlichting in de slaapkamer

In de slaapkamer hoort de verlichting vrij simpel te zijn, ookal is het wel een essentiële factor in de kamer zelf. Voor de slaapkamer wordt aangeraden warm licht toe te voegen, dat betekent dat je wit licht zo veel mogelijk moet vermijden. Wit licht is namelijk erg fel en kan pijn doen aan de ogen wanneer het net aangaat in een donkere kamer. Ook dimbare lampen worden aangeraden om zo meer sfeer in de slaapkamer te creëren.

zwevend tv meubel

Verlichting in de woonkamer

Voor de woonkamer is er voor ieder persoon een ander soort verlichting, sommige mensen houden van een grote lamp die de gehele kamer belicht en andere houden van meerdere lichtbronnen door de gehele kamer. Met een grote lamp staat vaak de gehele kamer in de spotlight terwijl je met meerdere lichtbronnen niet alleen sfeer creëert, maar ook ‘s avonds de ongebruikte plekken in het donker kan laten wat meer mysterie met zich meebrengt.

Verlichting in de tuin

Voor de tuin moet er geïnvesteerd worden in buitenverlichting. Er is een variatie aan buitenverlichting, denk bijvoorbeeld aan een grote spot tegen inbrekers die automatisch aangaat bij bewegingen. Maar, wanneer je sfeer in de tuin wilt creëren is het handig om soortgelijke sfeerlichten in de tuin te plaatsen. Deze kunnen in meerdere vormen voorkomen, denk daarbij aan kleine lampjes tussen de struiken of lantaarns in de pergola. Sfeerverlichting in de tuin kan een sprookjesachtig effect achterlaten.