23 september 2021

De juiste groeffrees kopen

Groeffrezen zijn onmisbaar bij de hout- en metaalbewerking en moet zo een groeffrees met de grootste zorg uitgekozen worden. Dat heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van het werk, maar wordt ook de freesmachine niet overbodig belast. Belangrijk bij de aanschaf, is het letten op de diameter van de schacht. Zo ben je er zeker van dat de groeffrees wel op de machine past. De schachtdiameter moet niet verward worden met die van de freeskop.

Voor welk materiaal wordt het gebruikt?

Een groeffrees kan worden gebruikt voor het maken van groeven en gaten en wordt er veel van zo een frees vereist. Bij de aanschaf moet er daarom rekening gehouden worden met het type materiaal waar de groeffrees voor gebruikt zal worden. Voor zowel hout en metaal zijn er aparte groeffrezen te koop. Wanneer er diepe groeven of gaten in het materiaal gemaakt moeten worden, kan er gekozen worden voor een langere groeffrees. Met de extra snijhoogte hoeft er niet in fasen gewerkt te worden en bespaard dat veel tijd. Voor het optimaal afvoeren van de krullen is een groeffrees met rechte snijkoppen het meest geschikt. Een groeffrees met onder snijder is de juiste keuze voor het maken van gaten.

Een groeffrees met lager schacht voor precisiewerk

Bij sommige werkzaamheden is de marge voor het maken van fouten klein en komt een groeffrees met lager schacht goed aan te pas. De lager dient voor het begeleiden van de snij kop en kunnen er zo groeven worden gemaakt met de grootste nauwkeurigheid. Ook zij die wat minder ervaring hebben kunnen met zo een groeffrees een perfect resultaat bereiken. Voor het bewerken van metaal zijn er ook een aantal soorten groeffrezen en komt daar ook vaak het aspect van een goede koeling erbij kijken. Een groeffrees met wisselmessen is ideaal bij veelvuldig gebruik omdat de messen verwisseld kunnen worden en de frees dus altijd een haarscherp resultaat blijft leveren.