27 oktober 2021
elektrische geiser kopen

Een elektrische geiser in huis nemen

Dit artikel gaat over de warmwatervoorziening in huis. Wanneer is het goed om een elektrische geiser te kopen.

elektrische geiser kopen

Warm water opties

Er zijn diverse opties voor warm water in huis. De meer traditionele vormen zijn de elektrisch boiler, de combiketel, de elektrische en de gasgeiser. Daar zijn onder meer bijgekomen het warmtenet, de warmtepomp en de zonneboiler. Als er geen warmtenet in de buurt is, dan valt die optie af. De warmtepomp en zonneboiler vereisen een behoorlijke investering. De combiketel zit op het beklaagdenbankje vanwege zijn CO2-uitstoot. Dat laatste geldt ook voor de gasgeiser. De elektriciteitsproductie in Nederland wordt langzaam duurzamer. Daarom beperken we ons hier tot de elektrische boiler en met name de elektrische geiser.

Elektrische boiler

In een elektrische boiler wordt een hoeveelheid water warm gehouden. Als er veel water wordt gebruikt, dan kan het zijn dat de boiler de vraag niet kan bijbenen. Als het warme water opraakt, dan duurt het enige tijd totdat er weer warm water is. Een boiler houdt dezelfde hoeveelheid water warm, ook als de vraag klein is. Het maakt bij een boiler echter niet uit als op meerdere plekken een warmwaterkraan open staat.

Elektrische geiser

Een elektrische geiser begint water te verwarmen op het moment dat er vraag naar is. Dat is een belangrijk voordeel. Zolang er geen warm water wordt gebruikt, verbruikt een elektrische geiser geen stroom. Dat is mooi als je een aantal dagen buitenshuis bent. Kom je dan thuis, dan heb je onmiddellijk weer warm water. Als een geiser voor de warmwatervoorziening van een gehele woning wordt gebruikt, dan kan die de vraag wellicht tijdelijk niet altijd bijhouden. Omdat elektriciteit door het hele huis beschikbaar is, zijn meerdere elektrische geisers echter vlot te installeren. Het water komt dan uit een nabije geiser, zonder dat een uitgebreid buizenstelsel nodig is. Dat is een ander belangrijk voordeel van een elektrische geiser. En we noemden al dat elektrische energie duurzamer wordt. Bij elkaar zijn dat drie voorname redenen om een elektrische geiser kopen.