27 november 2021
Badkamer

Een ventilatiesysteem reinigen: een stappenplan

Geurtjes. Vocht. Stof. Een ventilatiesysteem heeft nogal wat te verwerken. Door de dagen heen verzamelen zich vele stofdeeltjes binnen in het systeem, waardoor er na verloop van tijd verstoppingen ontstaan. Vervelend, want hiermee neemt de effectiviteit ervan af. Een ventilatiesysteem moet dan ook minimaal één keer per jaar onderhouden worden. Dit kunt u aan een professional overlaten, maar ook gewoon zelf doen. In deze blog begeleiden de specialisten van Spirototaal u stap voor stap. Leest u mee?

Stap 1: de afzuigventielen en ventilatierooster

Het onderhoud van een ventilatiesysteem begint bij de onderdelen, die u kunt zien zitten. Namelijk: het afzuigventiel en/of het ventilatierooster. Verwijder deze van de muur of het plafond en neem deze af met een vochtige doek. Bij een afzuigventiel is het aan te raden om de stand van tevoren te markeren.

Stap 2: ventilatie-unit

Nu is het tijd om de ventilatie-unit onder handen te nemen. Zeker wanneer het systeem de laatste tijd meer geluid maakt, is de kans groot dat er zich binnen dit element stofdeeltjes hebben opgehoopt. Haal allereerst de stekker uit het stopcontact. Wanneer de ventilator niet meer draait, kunt u de kap van de box verwijderen. Met de stofzuiger kunt u het merendeel van het vuil wegzuigen. Met een vochtige doek en een spuitbus met samengeperst lucht kunt u het overgebleven vuil verwijderen.

Stap 3: de ventilator

Nu is het tijd om de ventilator onder handen te nemen. Dit kan een buisventilator zijn, maar ook een badkamer- of toiletventilator. Ook hierbij moet u voorzichtig te werk gaan. Haal het stroom van het apparaat en haal deze uit het ventilatiekanaal. Dit doet u met een vochtige doek. Bij hardnekkig vuil kunt u een schroevendraaier gebruiken.

Stap 4: het ventilatiekanaal


Tot slot is het ventilatiekanaal aan de beurt. Dit doet u eens in de zeven jaar. Omdat dit een vrij lastige klus is, zult u hiervoor een specialist moeten inschakelen.