30 juli 2021
schutting plaatsen

Graszoden kopen voor een groene tuin

Ga je graszoden kopen of ga je graszaad kopen? Wanneer je graszaad gaat kopen ben je goedkoper uit dan wanneer je gaat voor graszoden kopen. Graszaad in je tuin zaaien vraagt echter wel om geduld. Je kunt dan zeker 4 weken niet in de tuin, op het pas gezaaide gras, lopen. Graszaad zaaien kan alleen tussen mei en augustus. Ga je graszoden kopen dan is het wel de bedoeling om deze direct leggen. Wanneer je ze hebt gelegd en aangewalst kun je er wel meteen overheen lopen. Je tuin is binnen een dag dan ook helemaal groen. De voordelen van graszoden zijn:

  • Graszoden leg je makkelijk en snel aan. Je hoeft enkel en alleen de graszoden maar netjes naast elkaar af te rollen en er ontstaat een mooie groene grasmat
  • Graszoden geven direct resultaat terwijl je bij graszaad weken moet wachten.

Wil je direct resultaat kies dan voor graszoden

Wil je een mooi groen gazon, maar wil je niet weken wachten dan kun je graszoden kopen. Zorg ervoor dat je de graszoden binnen een paar uur na aflevering ook gaat leggen anders heb je kans dat er stukken van het gras niet meer aangroeien. Graszoden worden opgerold geleverd en moeten stevig en vochtig aanvoelen. Het leggen van graszoden is eenvoudig. Je zorgt voor een vlakke ondergrond zonder onkruid en obstakels. Leg de graszoden vlak tegen elkaar op de ondergrond. In de eerste periode moet je de graszoden wel regelmatig water geven. Verder hebben graszoden minder onderhoud nodig behalve dat je, na verloop van tijd, het gras moet maaien. Met graszoden heb je vlug en zonder veel moeite een mooie groene tuin waar je blij van wordt.

Wanneer kun je het beste graszoden leggen

Ga je graszoden kopen dan is het belangrijkste dat je ze binnen een paar uur ook echt in je tuin legt. Graszoden worden opgerold en moeten stevig en vochtig aanvoelen. Als graszoden lang liggen dan worden ze droog en vallen uit elkaar.  Graszoden kunnen in het groeiseizoen worden gelegd. Soms kan dat al in maart wanneer het een beetje warm is. Je kunt beter geen graszoden leggen wanneer het heet is en ook niet als het vriest. Wil je toch in de zomer graszoden leggen probeer dat dan te doen op een bewolkte of regenachtige dag. Zorg dat je na het leggen de graszoden goed sproeit, het beste kun je dat de eerste tijd om de twee of drie dagen doen, maar niet als het regent.

Wat zijn de voordelen van het leggen van graszoden

Er zijn meerdere voordelen bij graszoden kopen en leggen. Het grootste voordeel is het feit dat je direct resultaat ziet. De graszoden kun je makkelijk zelf leggen en kost weinig moeite. Graszoden kunnen bijna het hele jaar door worden gelegd. Alleen bij vorst, droogte en hitte kun je dit beter niet doen. Wanneer je graszaad zaait dan wordt veel van dat zaad opgegeten door vogels, daar heb je bij graszoden geen last van. Graszoden hebben een dichte structuur waardoor onkruid minder kans maakt. Wil je een mooi, zacht en strak afgewerkt gazon dan kies je voor graszoden.