23 september 2021
dak renoveren

Help! Er zit asbest op mijn dak, wat nu?

Je hebt net je eerste huis gekocht of je wilt de schuur in je tuin slopen. Helaas kom je erachter dat je te maken hebt met asbest: wat nu? Asbest werd tot 1994 verwerkt in golfplaten, platte daken en soms bitumen. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat het dak beschadigt en er dus asbest vrijkomt. Tijd om een professional in te schakelen om de asbest te verwijderen. 

Bekijk:

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijke gesteente. Dit gesteente bevat mineralen met daarin vezels: asbestvezels. Asbest is gevaarlijk omdat je de kleine asbestvezels kunt inademen. Deze vezels zijn kankerverwekkend. Het aanraken of kijken naar asbest is niet gevaarlijk. Asbest werd tot 1994 veel gebruikt omdat het zeer sterk is, goed isoleert en brandwerend is. Daarnaast is asbest goedkoop.

Hoe herken ik asbest?

Het herkennen van asbest is lastig. Asbest kan verschillende kleuren hebben (wit, bruin of blauw). Het materiaal waarin asbest verwerkt is kan allerlei kleuren hebben, daarom zegt de kleur van het materiaal dus niets. Hoe je er dan wel achter komt dat je te maken hebt met asbest? Vaak weet een verhuurder, verkoper of expert wel of er tijdens de bouw van het huis asbest gebruikt is. 

Asbestdak verwijderen

We raden je aan om asbest deskundig te laten verwijderen. In sommige gevallen mag je het dak zelf verwijderen, maar wel onder strikte voorwaarden. Maak bij het verwijderen van asbest altijd een melding bij de gemeente. Als het dak verwijderd is, kies dan direct voor een duurzame vervanging!