23 september 2021
Huis kopen Deventer

Hoe kies je het juiste dekbed voor jou?

Het perfecte dekbed is voor iedereen anders. Ieder mens heeft andere wensen en voorkeuren op dat gebied. Om die reden zijn er tegenwoordig veel soorten dekbedden te vinden. Een keuze maken kan dan best wel lastig zijn. Je wil natuurlijk het perfecte dekbed uitzoeken. Om je een beetje te helpen met het maken van een keuze voor een dekbed, kan je hieronder een aantal tips vinden. Heb je een beetje hulp nodig? Lees dan vooral snel verder.

Perfecte afmetingen

De afmetingen van een dekbed zijn erg belangrijk. Een veel te groot dekbed kan jouw nachtrust flink belemmeren. Het wordt dan moeilijker om goed te kunnen bewegen tijdens het slapen. Dit wil je waarschijnlijk voorkomen. Een te klein dekbed is ook niet fijn voor de nachtrust. De kans is dan aanwezig dat je het veel te koud hebt. Je kan je met een te klein dekbed natuurlijk niet helemaal bedekken.

Hoe vind je dan de perfecte afmetingen? Dat kan eigenlijk op twee manieren. De eerste manier is door zelf uit te proberen wat jij fijn vindt. Misschien vind je een te groot dekbed juist prettig. Dan is de keuze snel gemaakt. Wil je toch liever wat hulp met het kiezen van de juiste maat? Kijk dan eens naar de maat van je bed. 

Geschikte vulling

Niet iedereen heeft dezelfde voorkeur wat betreft de vulling van het dekbed. Stel je voor dat je partner het altijd warm heeft en jij altijd koud. In dat geval kan het een goed idee zijn om twee losse dekbedden te kopen. Een zomerdeken zou dan perfect zijn voor je partner. Dat is als het goed is een dun dekbed die goed het vocht reguleert. Vaak wordt een zomerdeken van een natuurlijk materiaal gemaakt. Dat is meteen ook een beetje duurzaam.

Maar heb jij het nou altijd koud? Dan is een donzen dekbed waarschijnlijk een goede keuze. Zo een dekbed is erg licht in gewicht, maar zorgt ervoor dat je veel warmte krijgt. Donzen dekbed is alleen wat aan de duurdere prijs. In onderhoud is het ook wat lastiger, omdat je het niet even in de wasmachine kan doen. Dat is namelijk niet zo goed voor de veren die in het dekbed zitten.

Tips voor het onderhouden

De manier van onderhoud aan het dekbed is belangrijk om over na te denken. Elk soort dekbed heeft weer een andere soort onderhoud nodig om de levensduur zo lang mogelijk te verlengen. Een goede tip is om in ieder geval het dekbed eens in de zoveel tijd te laten luchten. Je kan het dekbed ergens ophangen, maar je kan er ook voor zorgen dat je slaapkamer goed geventileerd wordt.

Sommige dekbedden kan je wel in de wasmachine doen, maar sommige dekbedden kunnen dat niet aan. Een synthetisch dekbed kan je prima in de wasmachine wassen. Een donzen dekbed kan je beter naar de stomerij brengen om het te laten wassen. Heb je een heel groot dekbed dat eigenlijk helemaal niet in de wasmachine past? Dan kan je er beter voor kiezen om alsnog naar de stomerij te gaan. Probeer je dekbed echt zo goed mogelijk te onderhouden.