22 april 2021

Houd bij een verbouwing altijd de vochtconcentratie in je achterhoofd

Bij de verbouwing van je woning of bedrijfspand heb je van alles aan je hoofd. Is het op tijd klaar? Worden de benodigde materialen correct en snel geleverd? Heb je de benodigde apparatuur in huis om alles direct uit te kunnen voeren? En zo zijn er nog tal van zaken waar men bij een verbouwing aan denkt en aan moet denken. Maar hetgeen waar veel mensen vergeten aan te denken is de verhoogde vochtconcentratie die ontstaat bij een verbouwing. Dit komt doordat er materialen gebruikt worden op waterbasis, waardoor over het algemeen de hoeveelheid vocht in muren en plafonds toeneemt.

Wat betekent een te hoge vochtconcentratie?

Bij werkzaamheden als stuckwerk en schilderen wordt er vaak gebruik gemaakt van producten die zijn aangemaakt met water. Hierdoor kan de vochtconcentratie in plafonds en muren (en in de woning in het algemeen) zodanig toenemen dat het voor problemen kan zorgen. Deze gevolgen dienen niet lichtelijk genomen worden omdat het behoorlijke invloed kan hebben op de langere termijn. Hierbij moet je denken aan zaken als:

  • Muffe geur
  • Schimmel kan ontstaan
  • Isolatie wordt aangetast
  • Houten constructies kunnen gaan uitzetten
  • Sterkte van bouwmaterialen kunnen beïnvloed worden

Niemand zit te wachten op dergelijke problemen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor tegenwoordig: je kunt gebruikmaken van een bouwdroger, of je kunt het op de natuurlijke manier laten drogen. Echter kan op natuurlijke manier drogen/uitharden tot wel 18 maanden duren.

Een bouwdroger biedt te oplossing

Niemand heeft 18 maanden de tijd om de vochtconcentratie omlaag te brengen. Je wilt natuurlijk verder kunnen met de verbouwing en niet hoeven wachten op het droger. Je kunt het proces dan ook aanzienlijk versnellen met behulp van een bouwdroger. Door middel van een bouwdroger wordt het proces verkort tot maximaal enkele weken. Hierdoor kan je snel weer verder met de verbouwing en weet je zeker dat het uitharden goed gebeurd.