30 juli 2021

Internationale verhuizing

Internationaal verhuizen met kinderen? Met deze tips verloopt dat soepel

Voor elk mens is een verhuizing een gebeurtenis met een behoorlijke impact. Voor kinderen geldt dit zelfs in het bijzonder, want onze jongste medemensen zijn normaal gesproken juist gebaat bij vastigheid. Ook kunnen zij de achterliggende redenen van zo’n verhuizing vaak maar moeilijk inschatten. Als het dan ook nog eens om een internationale verhuizing gaat, dan is het al helemaal zaak om extra aandacht te besteden aan het in goede banen leiden van deze gebeurtenis. De volgende alinea’s bevatten daarom tips om jou en je gezin zo goed mogelijk door de verhuisperiode heen te leiden.

Breng het op tijd ter sprake

Vooropgesteld: aan je kinderen vertellen dat er een verhuizing zit aan te komen is zeker niet makkelijk. Toch heb je als ouder of verzorger simpelweg de verantwoordelijkheid dit op een gegeven moment te doen. Belangrijk is dat je dit op tijd doet. En op tijd betekent hierbij niet te laat, maar ook zeker niet te vroeg. Zeker als kinderen nog dusdanig jong zijn dat ze nog niet goed kunnen inschatten hoe lang een aantal weken of maanden is heeft het geen zin om vele maanden van tevoren al hierover te beginnen. Een week of zes voor de verhuizing plaatsvindt is voor jonge kinderen genoeg, bij oudere kinderen kan dit langer van tevoren.

Plan de verhuizing op een gunstig moment

Zoals gezegd is een internationale verhuizing altijd een heftige gebeurtenis. Het verdient dan ook de voorkeur als je dit probeert te plannen in een periode waarin de kinderen verder weinig om handen hebben. Een (lange) schoolvakantie lijkt wat dat betreft ideaal. Kinderen worden dan niet zomaar midden in een schooljaar weggerukt uit de klas en ook worden (oudere) kinderen door de verhuizing niet afgeleid van bijvoorbeeld proefwerken of tentamens.

Ruim tijd in om te wennen

Als je je toekomstige buitenlandse woning reeds gekocht of gehuurd hebt, dan zou het voor je kinderen prettig zijn als je hier al voor je er daadwerkelijk gaat wonen langs gaat om uitgebreid aan de toekomstige situatie te wennen. Je kinderen krijgen dan ruim de tijd om kennis te maken met hun aanstaande woonruimte. Probeer hier dan ook meteen een fijne aangelegenheid van te maken. Laat bijvoorbeeld wat lekker eten bezorgen of organiseer een picknick of barbecue in de tuin of op het balkon.

Internationale verhuizing

Laat je kind meebeslissen

Tenslotte is het een aanbeveling waard om je kinderen actief te betrekken bij de verhuizing en – meer nog – bij de aankleding van de nieuw te betrekken woning. Laat je kind bijvoorbeeld mede beslissen welke vloerbedekking of wat voor behang deze in zijn of haar slaapkamer wil. Ook zou het aardig zijn als je kind zijn zegje mag doen over de aankleding van de keuken en de woonkamer. Zo krijgen je kinderen het idee dat ze oprecht invloed hebben op hoe de toekomstige woning er uit komt te zien en worden ze ook sneller enthousiast over de verhuizing an sich.