23 september 2021

Kantoorplant op de werkvloer

Een kantoorplant dempt lawaai in de kantooromgeving. De meeste mensen realiseren zich dit niet, maar planten absorberen, buigen en weerkaatsen geluid. Hoeveel hangt af van veel factoren, zoals de plantensoort, hoe groot het is en de container waarin het zit. Planten dragen bij aan de geluidsreductie van een kamer door de nagalmtijd te verkorten. Dikke, vlezige bladeren en ruwe bast werken het beste. Ze buigen ook geluid af vanwege hun flexibiliteit; wanneer geluidsgolven hen bereiken, trillen de bladeren en stengels en worden de golven door de kamer omgeleid. Meerdere kleine planten werken beter dan één grote, dus een hokje met een paar kleine struiken kan het geluidsniveau met wel 5 decibel verminderen. Voor een maximaal effect plaatst je de kantoorplant in een grote bak en plaatst je de kantoorplant in de hoek van de werkruimte.

Humaniseert een steriele werkomgeving

Biofilie, die onze natuurlijke menselijke affiniteit met de natuur beschrijft, vereist dat we verbonden zijn met de natuurlijke omgeving om ons goed te voelen en te gedijen. Omdat we zoveel tijd binnen doorbrengen, is het vooral belangrijk om buiten naar kantoor of thuis te halen. Grote ramen met uitzicht op de natuur, natuurlijk licht en planten zijn allemaal essentieel voor ons welzijn. Daarnaast kan elke makelaar je vertellen dat de uitstraling van een pand één van de belangrijkste kwaliteiten is voor huurders. Studies tonen aan dat mensen een binnenruimte met planten beschouwen als overvloediger, persoonlijker en comfortabeler. Naast het gebruik van planten voor gezondheidsdoeleinden, creëert het ook een esthetisch aangename omgeving, die indirect van invloed is op de gemoedstoestand van een werknemer.

Inspireert creativiteit en productiviteit

Gedurende acht maanden werkten mannen en vrouwen aan verschillende probleemoplossende taken in kamers met en zonder bloemen en planten. De deelnemers aan de studie lieten meer innovatief denken, kwamen met 15% meer ideeën en genereerden meer oplossingen toen ze omringd werden door planten en bloemen. Nader onderzoek wees uit dat mensen 12% productiever waren als ze in een omgeving met planten werkten. Bloeddruk, emotionele toestanden en hartslag werden gemeten om stressniveaus aan te tonen, en de enige variabele in de kamer was het toevoegen of verwijderen van planten. Kantoorplanten binnenshuis verhoogden ook de aandacht en reactietijd van de deelnemers aanzienlijk, wat 12% sneller was dan wanneer ze in een kamer zonder planten werkten.