27 januari 2021

Onderhouden van hout

Hout kan een kwetsbaar materiaal zijn. Vooral vocht, temperatuur en licht kan veel schade aanrichten. Door vochtige lucht gaan schimmels in het hout uitzetten, hierdoor gaat het hout langzaam kapot. Ook de temperatuur van de omgeving heeft hier effect op. De temperatuur zorgt, net als vocht, ook dat schimmels makkelijk het hout kunnen aantasten. Licht heeft weer een heel ander effect op hout. Wanneer je bepaalde soorten hout teveel in de zon hebt staan kan dit gaan verkleuren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je hout te beschermen. Maar als je wilt dat je hout lang meegaat, kun je het best gewoon goed hout kopen zoals bij Houthandel Almere.

Olie

Een populaire manier om je hout te onderhouden is het gebruik van olie. Vooral tafels en ander houten meubilair worden vaak ingesmeerd met olie. Het is verstandig om dit 2 keer per jaar op de tafel te smeren. Dit zorgt voor een goede bescherming tegen vocht of viezigheid die je op je tafel krijgt. Een geoliede tafel hoeft alleen even afgenomen te worden met een natte doek.

Lak

Het onderhouden van gelakt hout is in het begin lastig. Nadat het hout gelakt is duurt het enkele maanden voordat het lak volledig hard is. Deze periode wordt de uithardingsperiode genoemd. Tijdens deze periode is het aan te raden het hout zorgvuldig te behandelen. Zorg dat je altijd gebruik maakt van een vochtige doek bij het schoonmaken. Als je gebruik wilt maken van een extra middeltje, maak dan gebruik van verdund afwasmiddel. Maak in ieder geval nooit gebruik van middelen die een bijtende of schurende werking hebben. 

Heb je vragen over hout? Of wil je direct hout kopen? Ga dan naar https://www.houtensteenhandelkortenhoef.nl/