23 september 2021
Philodendron

Philodendron

Er valt veel te vertellen over de Philodendron. En hoe meer je weet over deze plant, of beter gezegd: over deze plantenfamilie, hoe beter je er voor kunt zorgen en hoe langer ze in leven blijven. De familie betstaat uit ruim 500 soorten, maar de meest bekende zijn de Brasil en de Scandens. Daarom richten we ons in deze blog op de Philodendron, een van de favoriete plantensoorten van Sentinel met speciale eigenschappen en voordelen. Je wilt er toch zeker van zijn dat wat je aanschaft het waard is? 

Oorsprong

Beste liefhebbers, de Philodendron komt uit de tropische oerwouden van Amerika. Het is daar zo vochtig en beschaduwd dat deze planten moeite hebben met het vinden van genoeg zonlicht om te groeien. De grote bomen blokkeren het licht met hun grote weelderige bladeren en om toch de benodigde hoeveelheid licht te kunnen ontvangen klimt de Philodendron langs deze bomen de hoogte in, naar de top. De luchtwortels, die hen houvast geven, zorgen ervoor dat zij zorgvuldig aan de bomen vast blijven zitten. Deze planten, ‘Philo’ wat betekent: ‘houden van’ en ‘dendron’ wat staat voor boom, houden dus echt van de jungle. Horen bij de jungle.

Klimmen, hangen of aan de grond. 

Philodendrons kennen veel soorten/variaties die zowel klimmend, hangend en/of groeiend rond een mosstok gespot worden. De Philodendron is een veelzijdige plant en je kunt hem dus op meerdere manieren inzetten. Zoals op kantoor of in de huiskamer. Maar het is belangrijk dat de manier waarop jij deze plant plaatst, past bij de ruimte waarin hij gaat vertoeven, want sommige soorten kunnen van een klein plantje doorgroeien tot een grote wilde plant. Als je bijvoorbeeld veel ruimte in de hoogte hebt dan is het leuk om deze plant via het plafond naar beneden te laten hangen. Dit zorgt niet alleen voor een creatieve opvulling van de hoge ruimte boven je interieur maar het geeft ook een prachtig effect wanneer deze plant zijn slierten met grote bladeren laat hangen. Maar als je liever een iets krachtiger statement wilt maken, zal je keuze eerder naar de klimmende en staande variaties neigen. 

Verzorging

De Philodendron is gewend aan een vochtig, schaduwrijk klimaat. Al is hij doorontwikkeld in Europa, deze behoefte heeft hij behouden. Een plek waar deze planten indirect zonlicht kunnen opnemen is het meest ideaal. 

Wil je meer weten over hoe je de Philodendron moet verzorgen, watergift, stondplaats in verschillende seizoenen en zonlicht? Bezoek dan onze website www.sentinel.nl/philodendron