23 september 2021
houtkachel

Sfeer in jouw woning!

Een open haard zorgt voor warmte en gezelligheid in elke woning. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten sfeerverwarmingen. Houtkachels, gashaarden, pelletkachels en elektrische haarden. Zoveel om uit te kiezen.. Waar begin je?

Elk type haard heeft natuurlijk zijn voor- en zijn nadelen. Een keuze maken is natuurlijk erg lastig. Ik zal de voor- en nadelen even op een rijtje zetten. 

De houtkachel

De houtkachel zorgt natuurlijk voor het meest authentieke gevoel. De warmte, de geur en het prachtige vlammenspel. Een heerlijk gevoel wanneer het buiten koud is en het regent. Het is bovenal nog een goedkope manier van verwarmen. Toch zijn er ook wel degelijk nadelen. Er moet voor hout worden gezorgd, jaarlijks zal de schoorsteen moeten worden geveegd. Ook komt er bij verbranding van het hout fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Dit heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit in het huis maar ook op het algemene leefmilieu.

De gashaard

Met een gashaard heeft men als voordeel dat er heel veel mogelijkheden zijn. Zo zijn er vrijstaande, vrijhangende, inbouwgashaarden en nog veel meer. Een vrijstaande gashaard is makkelijk te vervangen en makkelijk te plaatsen. Ook zal er nooit een tekort zijn aan brandstof, een voordeel ten opzichte van een houthaard. Je moet echter wel beschikken over een gasleiding en een rookgaskanaal. Dit is vaak bij nieuwbouwhuizen niet meer het geval en zal dus extra kosten met zich meebrengen.

Op zoek naar een gashaard? Bekijk online bij Warmtestore.

De pelletkachel

De moderne variant van houtkachel: de pelletkachel. Hier vindt dus net als bij een houtkachel fysieke verbranding plaats. Echter is het verschil de brandstof, in plaats van hout worden er pellets verbrand. Pellets zijn kleine samengeperste houtkorrels. Doormiddel van een automatisch systeem worden de pellets gedoseerd en naar de kachel gebracht, deze verwarmt de cv en voorziet de radiatoren van warm water. Voordeel hiervan is een eenvoudige installatie, het is betaalbaar en het is minder schadelijk dan een houtkachel. Toch is het nog wel steeds een feit dat er uitstoot is van fijnstof en van CO2. Verdere nadelen zijn het nodig hebben van een droge opslagruimte en het regelmatig bijvullen van het reservoir. 

De elektrische kachel

De elektrische kachel is erg in opkomst. Het vlammenspel van de elektrische kachel is de afgelopen jaren ook steeds mooier en mooier geworden. Verder heeft de elektrische kachel als voordeel dat je geen gasleiding, rookkanaal of schoorsteen nodig hebt. Je hebt enkel en alleen een stopcontact nodig. Echter zijn ook aan de elektrische kachel wel nadelen. Ondanks dat het vlammenspel wel steeds realistischer is geworden, is het natuurlijk nog steeds niet echt. Ook is er geen heerlijk geurtje zoals bij de houtkachel. Als laatste nadeel is het natuurlijk ook nog zo dat de energierekening omhoog gaat.