27 oktober 2021

Vloerverwarming, wat je ervan moet weten

Dit artikel gaat over vloerverwarming. Wanneer je van plan bent om verwarming in de vloer van je woning aan te gaan leggen, dan is het goed om verder te lezen. Er komen diverse aspecten aan de orde.

Wat is vloerverwarming?

Zoals de naam al aangeeft, wordt bij deze vorm van verwarming de vloer verwarmd en dan geeft die de warmte af aan de ruimte. Er bestaan twee typen, namelijk vloerverwarming waarbij elektriciteit wordt gebruikt om warmte op te wekken en waarbij warm water door de vloer circuleert. Bij het elektrische type liggen er spiraaldraden in de vloer die door elektrische stroom warm worden. De draden zitten in een dunne matten en die kunnen vrij simpel worden aangebracht. Het andere type gebruikt het warme water van de centrale verwarming, dat door leidingen in de vloer circuleert, waardoor deze warm wordt.

Opwarming van water

Vloerverwarming wordt doorgaans gecombineerd met een andere vorm van verwarming. Van het type dat met warm water verwarmd wordt, is die andere vorm normaal gesproken een centraal verwarmingssysteem. Het water uit dat systeem wordt dan direct ook gebruikt om de vloer te verwarmen. Het water kan worden opgewarmd door een ketel, een warmtepomp of het warmtenet. Vaak is een warmtepomp alleen onvoldoende. Daarom worden hybride pompen gebruikt, waarbij de CV-ketel bijspringt wanneer dat nodig is. Als er geen CV-systeem is, dan is de verwarming van de woning met elektriciteit de enige optie. Naast de verwarming van de vloer is infraroodverwarming mogelijk. Bij infraroodverwarming zijn er geen radiatoren die vloeroppervlakte in beslag nemen.

Vloeren met verwarming

Niet elk type vloer is even geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Het materiaal van de vloerbedekking dient namelijk een goede warmtegeleiding te hebben, zodat de warmte snel naar de oppervlakte komt en er een goede warmteverdeling plaatsvindt. Dat is nodig, omdat de warmte wordt uitgestraald, waarbij geen luchtcirculatie op gang komt. Bij elektrische verwarming is de warmteverdeling beter, omdat de draden overal even warm worden. Bij water is dat warmer waar dat de vloer ingaat dan waar dat er weer uitkomt. Vooral steen en tegels zijn prima geleiders. De vloeren die daarvan zijn gemaakt, bewaren de warmte ook beter. Aan de andere kant van het spectrum is tapijt niet erg geschikt bijvoorbeeld. Ook parket- en laminaatvloeren zijn minder bruikbaar. Een overzicht van goed geschikte vloeren voor verwarming erin verwerkt zijn:

  • Marmer
  • Leisteen en plavuizen
  • Stenen tegels en keramiek
  • Gietvloeren
  • PVC

De toekomst

Vanaf 2050 is het gebruik van gas voor verwarming in principe niet meer toegestaan, en ook niet voor het koken. Bij de verbranding van gas komt namelijk CO2 vrij en dat is verantwoordelijk voor het broeikaseffect. Dat betekent dat op termijn het gebruik van het warme water van een gasketel voor vloerverwarming niet meer mogelijk zal zijn. Als je gebruik wilt blijven maken van een ketel, dan kan je kiezen voor een pellet- of biomassaketel. De opties van een warmtepomp en het warmtenet blijven natuurlijk ook bestaan. Bij de verwarming van een vloer met elektriciteit verandert er niets.