18 januari 2022

Waar moet je op letten om thuis geen brand te krijgen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je niet continu oplet, kan je huis binnen enkele minuten in lichterlaaie staan. Gelukkig worden de meeste huizen tegenwoordig brandwerend of brandveilig opgeleverd, mede dankzij brandwerende roosters, deuren, ramen en dergelijke die je aan kunt schaffen bij FSS International. Toch ben je er door deze spullen niet helemaal van verzekerd dat er geen brand bij jou thuis kan ontstaan. Er zullen altijd zaken zijn waarbij je moet blijven nadenken. Een aantal van deze zaken vind je in dit artikel. 

Weglopen bij het fornuis

De meeste brandjes die thuis ontstaan, ontstaan doordat iemand tijdens het koken ‘even’ wegloopt van het fornuis. Bij het fornuis kan de vlam letterlijk in de pan slaan. Meestal gebeurt dit doordat boter of olie in de pan overkookt wordt. Bij een bepaalde temperatuur kan de olie vlam vatten, wat binnen enkele seconden kan overslaan op andere spullen in de keuken. Het is daarom altijd opletten geblazen bij het koken. 

Oververhitte frituurpan

Af en toe even kiezen voor wat makkelijks als avondeten is niets mis mee. Wanneer je geen zin hebt om uitgebreid te koken, kun je uit gemak kiezen voor een avondje frituren. Bij een frituurpan moet je blijven opletten, dus helemaal moeiteloos zal het niet zijn. Wanneer je namelijk vergeet dat je de frituurpan hebt aangezet, kan de olie vlam vatten, waardoor er binnen de kortste keren brand kan ontstaan. 

Kaarsen

In de donkere en koude maanden kun je de avonden gezelliger maken door het aansteken van wat kaarsen. Wanneer je later op bed gaat, vergeet dan niet je kaarsen uit te blazen. Kaarsen kunnen namelijk smelten en daardoor omvallen. Wanneer dat gebeurt als jij op bed ligt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Blijf daarom altijd op je hoede en blaas kaarsen uit wanneer je vertrekt.