23 september 2021

Waarom de grond bedekken? De voordelen van mulch

De ontwikkeling van het biologisch tuinieren verandert geleidelijk aan de mentaliteit op bloemperken en het gebruik van bijvoorbeeld mulch is een techniek geworden die steeds meer aanhangers krijgt. Als u nog niet bekend bent met deze techniek, ken dan de goede redenen om hem te gebruiken.

Houd de luchtvochtigheid

Plaats vijf tot tien centimeter houtsnippers op de basis van de planten om de verdamping van het water uit de bodem te beperken. U kunt de watergift beperken omdat het water langer beschikbaar blijft voor de wortels.

Het zinkt dieper in de grond, wat de diepe beworteling van uw planten bevordert. Ze zijn dan beter in staat om droogte, plagen en ziekten op natuurlijke wijze te weerstaan. Wees echter voorzichtig, dode afdekking genereert geen vocht en vervangt dus niet de irrigatie.

Beperking van onkruid

Omdat het dik genoeg is, verhindert de dode bedekking de ontwikkeling van onkruid. Deze oplossing verhindert niet dat al het onkruid onder de mulch groeit, maar minimaliseert wel de ontwikkeling van nieuw onkruid dat schadelijk is voor de plantage. Als later sommige interventies nodig zijn, zijn ze licht en kunnen ze gemakkelijk met de hand gedaan worden zonder gereedschap.

Bescherming van de bodem

In de natuur is er geen onbedekte grond. Ze zijn bedekt met vegetatie of bedekt met organisch materiaal, zoals in een bos. Een bodem die aan de genade van het klimaat is overgelaten, de voedingsstoffen worden gemakkelijk uitgeloogd. De bodem verslechtert, erodeert en bezinkt, totdat hij een compacte korst vormt in de meest kleiachtige bodems die voorkomt dat er water binnendringt, tot het punt dat er dorsverschijnselen ontstaan.

Bevorderen van de bodemfauna

De afzetting van organisch materiaal op het oppervlak van een bodem veroorzaakt de tijdige komst van bodemfauna. Bacteri├źn, schimmels of insecten spelen allemaal een belangrijke rol bij de afbraak. Deze levende, complexe keten die tot stand komt, wordt het trofische netwerk genoemd. De toepassing van materialen zoals houtsnippers stimuleert de vorming van humus en de toevoer van voedsel naar planten.

Verrijking en verbetering van de bodem

Onder invloed van de bodemfauna verdwijnen de bladeren in enkele weken en de houtsnippers in enkele maanden. In alle gevallen zal door de afbraak de humus ontstaan die het mogelijk maakt de voedingsstoffen op te slaan en vrij te geven aan de planten wanneer ze die nodig hebben.