23 september 2021

Wat dacht je van deze nieuwe hobby?

Het is altijd leuk om een nieuwe vaardigheid te leren. Het is ook leuk om dingen vast te kunnen leggen. Combineer deze dingen en wat krijg je: fotograferen! Fotografie kan op elk niveau gedaan worden, van topfotografen tot foto’s maken met de camera van een telefoon. Het zal er wat minder professioneel uit zien, maar het is nog steeds leuk om te doen. Wil je er beter in worden? Dan zijn hier wat tips die gevolgd kunnen worden om een (hobby) fotograaf te worden!

Het apparatuur

Het is minder belangrijk om goed apparatuur te hebben dan mensen misschien denken wanneer zij net beginnen met fotograferen. En er bestaat veel apparatuur voor fotografie: verschillende camera’s, lenzen, flitsers, statieven, tassen, objectieven en lensfilters. Dit allemaal kan samen makkelijk duizenden euro’s kosten en kan zeker iets zijn wat iemand kan afschrikken van fotograferen. Maar gelukkig is het niet nodig om deze appratuur allemaal te hebben! Een camera kopen is handig om te doen, maar dit hoeft niet eens een hele dure camera te zijn. Is iemand niet goed in foto’s maken, dan maakt het niet uit welk apparaat zij in hun handen hebben. Let daarom eerst op de fotografie en de technieken erachter en kijk daarvanuit welke additionele apparatuur gewenst is.

De technieken

Als we het hebben over technieken, dan is er veel om over te praten. Er zijn veel verschillende technieken die veel mensen waarschijnlijk al toe passen zonder precies te weten hoe het heet en waarom het precies gedaan zou moeten worden voor een foto. Het is handig om wat research te doen wanneer iemand in de fotografie komt, maar het is zeker niet belangrijk om alle technieken precies te kennen. Het beste om te doen is om het te doen. Leer door foto’s te maken en te spelen met de camera. Het is bijvoorbeeld niet echt nodig om alle diafragmagetallen uit het hoofd te leren. Weet in plaats daarvan welke setting op de camera ervoor zorgt dat er minder licht komt, om zo een scherpere foto te kunnen maken. Langzamerhand worden de technieken en de jargon erachter duidelijker voor degene die dit zouden willen. Voor een hobbyfotograaf is het niet altijd nodig om de vaktaal te spreken.

De programma’s

Een goede foto ligt niet alleen aan de camera of aan de technieken. Het ligt ook aan de nabewerkingprogramma’s. Sla foto’s op in het RAW formaat, in plaats van Jpeg. Jpeg kan namelijk de informatie van foto’s vaak niet goed aan, waardoor deze er minder goed uit zullen zien. Met de foto’s in RAW formaat kan er gekeken worden naar nabewerkingsprogramma’s. Het verscherpen van foto’s, editen van de lichtinval en het veranderen van kleuren is in een mum van tijd gedaan wanneer iemand weet waar de correcte knoppen zitten. Zo zal elke foto er goed uit zien.

Oefenen

De belangrijkste tip van allemaal: oefenen! Maak overal foto’s van, het onderwerp maakt niet uit. Door te oefenen leert iemand de basisinstellingen van een camera, de eerder genoemde technieken, wat het beste werkt, en wat iemands fotografie stijl is. Zonder oefenen kom je nergens!