23 september 2021

Wat doet een stedenbouwkundige?

Misschien heb je wel eens van een stedenbouwkundige gehoord maar weet je niet precies wat het is en wat een stedenbouwkundige allemaal doet. Een stedenbouwkundige blinkt uit in het inrichten van stedelijke gebieden. Dit wordt ook wel stedenbouw genoemd. De werkzaamheden van een stedenbouwkundige zijn er breed en verschillen erg per project. In deze blog vertellen wij je meer over wat een stedenbouwkundige allemaal doet.

Wat doet een stedenbouwkundige allemaal?

Stedenbouwkundigen hebben een breed takenpakket. Ze ontwerpen de inrichtingen van openbare ruimtes en dit doen ze in stedelijke gebieden. Hierbij moeten ze rekening houden met verschillende factoren zoals: veiligheid, duurzaamheid, economie, milieu, techniek en bestuurlijke beperkingen.

Het proces van stedenbouw begint allemaal bij de stedenbouwkundige. Zij doen onderzoek naar wat goede opties zijn en maken een ontwerp en sturen deze door naar de opdrachtgevers. Wanneer deze is goedgekeurd worden de instructies doorgestuurd naar de betrokken architecten. Ook geven stedenbouwkundige advies aan gemeenten en de overheid over bouwplannen en presenteren ze concepten aan de opdrachtgever/werkgroepen.

Voor wie werk je als stedenbouwkundige?

Stedenbouwkundigen worden vaak ingehuurd door de overheid. Sommige stedenbouwkundigen hebben een eigen bureau of maken deel uit van een bureau met allemaal specialisten op het gebied van stedenbouw.

Hoe word ik een stedenbouwkundige?

Om stedenbouwkundige te worden kan je een aantal bacheloropleidingen volgen zoals: bouwkunde, civiele techniek, planologie of andere opleidingen in deze richting. Vervolgens kan je een masteropleiding stedenbouw gaan volgen op een universiteit. Als je dit met succes hebt afgerond heb jij een grote kans op een baan als stedenbouwkundige.