8 mei 2021

Wat komt er allemaal kijken bij het verkopen van een huis?

Verhuizen is altijd een spannend proces. Je gaat op zoek naar een toekomstige woonplek en je moet je oude huis zien te verkopen. Je wilt natuurlijk het liefst dat dit zo goed mogelijk in elkaar overloopt en dat je niet met dubbele maandlasten zit. Maar wat komt er nu precies allemaal kijken bij de verkoop van een huis en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen je er meer over!

Makelaar inschakelen

Ten eerste moet je voor jezelf bedenken of je hulp wil inschakelen van een makelaar of niet. Een makelaar kan je adviseren en tips geven om de verkoop van je huis te versnellen. Het enige nadeel van een makelaar is dat je een klein percentage van de verkoopprijs af moet staan aan de makelaar. Toch is dit het vaak wel waard! Een makelaar weet namelijk precies wat er moet gebeuren om de verkoop te bevorderen.  

Zelf je huis verkopen

Besluit je je huis te verkopen zonder makelaar? Dan kun je vast wel wat huis verkopen tips gebruiken. Ten eerste moet je de woningwaarde bepalen. Hiervoor kun je je huis laten taxeren. Hiernaast kun je kijken naar de prijzen van andere huizen in jouw buurt. Als je eenmaal de vraagprijs hebt bepaald, is het tijd om het huis aan te bieden op verschillende sites. Soms kun je de advertentie zelf plaatsen en in sommige gevallen plaatsen internetmakelaars de advertentie zelf. Hiernaast kun je zelf natuurlijk ook een bericht plaatsen op je social media accounts.

Koopakte en notaris

Als je eenmaal een bezichtiging hebt gehad, zijn er hopelijk een paar mensen die een bod hebben uitgebracht op het huis. Dan is het tijd om het eens te worden over de verkoopprijs. Alle afspraken die je maakt met de koper, worden vervolgens beschreven in een koopakte. Deze moet door zowel de koper als de verkoper worden getekend. De notaris helpt je met de laatste zaken om de verkoop rond te krijgen.