9 maart 2021

Welke weegschaal moet ik hebben in mijn keuken?

Ken je die weegschaal van bij de dokter nog? Zo eentje waar door met een gewichtje te schuiven, het juiste gewicht bepaald werd. Zouden ze nog veel gebruikt worden? Of die antieke bascule variant met een pond suiker aan de ene kant en een gewicht aan de ander kant. Met de huidige technieken is wegen en meten een heel stuk eenvoudiger. En over het algemeen zijn de uitslagen betrouwbaarder. Ook kunnen we veel meer zelf meten en is het aanbod enorm verbreed. We wegen onze eigen bagage voordat we het vliegtuig in stappen en komen zo nooit meer voor verrassingen te staan. De personenweegschaal in de badkamer vertelt ons precies wat ons vocht- en vetpercentage is en zo is er nog veel meer handige weeg- en meet apparatuur voor in en rond het huis.

Welk weegschaal kan je nu het best gebruiken, als je namelijk een mooie keuken op maat hebt, hoort daar ook een mooie weegschaal bij!

Een stukje historie

Weegschalen zijn er in vele soorten en maten. Grofweg zijn ze onder te verdelen in digitaal / elektronisch en analoog. De analoge weegschaal werkt met veertjes die informatie via een wijzerplaat aangeeft. Zodoende behoeft de analoge weegschaal geen elektrische aansluiting. Elektronische weegschalen hebben een chip die op batterijen of met een aansluiting kan worden gevoed. In de regel zijn elektronische versies nauwkeuriger. Denk bij de personenweegschaal bijvoorbeeld aan het meten van BMI. Sommige weegschalen zijn zo verfijnd dat het mogelijk is extra data in te voeren, zoals geslacht, leeftijd en lengte. Dit type digitale weegschaal heeft een overzichtelijk display, zodat alle informatie duidelijk leesbaar en te begrijpen is.

Weegschalen die in keuken of badkamer / slaapkamer staan zijn vaak trendy uitgevoerd zodat ze in het moderne interieur gezien mogen worden.

Een weegschaal maakt het koken makkelijker. Een snufje van dit en een snufje van dat… Helaas hebben we niet allemaal het kooktalent van Gorden Ramsay of al die andere wonderkoks op 24Kitchen. Het maken van een recept luistert ontzettend nauw. Daarom is een keukenweegschaal van essentieel belang in de keuken. Een kookwekker trouwens ook. Een digitale weegschaal is bijzonder nauwkeurig en kan soms wel tot op 0,01 gram meten. Voor analoge versies schommelt dit tussen de 15 en 25 gram. Keukenweegschalen komen in vele vormen; van platte, makkelijk op te bergen modellen, tot fraai afgewerkte varianten die een echt accent in de keuken brengen. Er zijn variaties te vinden in glas, kunststof, kleur, grootte en materiaal.