27 oktober 2021

Winterharde palm

Een winterharde palm is een van de vele plantensoorten (Ascaceae) die in bijna alle klimatologische omstandigheden en zelfs kleine temperatuurschommelingen kunnen overleven. Er zijn twee brede categorieën palmen, de irispalm en de bananenpalm. Ze hebben vergelijkbare groeiomstandigheden, maar de irispalm is eigenlijk een lid van een ondersoort die de Aziatische en Australische palmen omvat. Een paar andere palmen zijn inheems in grote hoogten van Noord-Azië, waar af en toe winterse omstandigheden voorkomen, terwijl andere palmen inheems zijn in lagere delen van tropisch Noord-Amerika, waar af en toe geen winterse omstandigheden voorkomen.

Kenmerken van een Euterpe

Een van de kenmerken van een Euterpe die een goede kandidaat is voor winterharde palmsoorten, is zijn vermogen om te overleven bij koud weer. Alleen de palmen die behoren tot het geslacht Philodendron zijn bekend om dit te doen. Er zijn enkele Euterpe-palmen die winterhard kunnen worden, vooral wanneer ze in de kustvlakte bij grote rivieren worden geplant. Deze palmen verdragen meestal wintervorst en droge wind. De bladeren van dergelijke palmen worden geel en vallen af ​​bij extreem koud weer. De familie Arecaceae, waartoe ook de Euterpe behoort, heeft enkele van de beste winterharde palmen ter wereld.

Dezelfde familie van palmen

Sommige van deze palmen, zoals de Euterpe, Hosta en Maleise Euterpe, behoren tot dezelfde familie, maar behoren tot verschillende geografische regio’s. De Dwerg Eragrostis is bijvoorbeeld inheems in Borneo en wordt beschouwd als de meest winterharde palmboom ter wereld. Er zijn echter verschillende palmen binnen de Arecaceae-familie die koude winterhardheidskenmerken hebben die iets of aanzienlijk beter zijn dan de dwerg. Dit betekent simpelweg dat de verschillen in winterhardheid niet betekenen dat men de “beste” of “hardste” variëteit is als het gaat om koude winterhardheid. Over het algemeen behoren winterharde palmen zoals de Dwergpalmetto, African Eyelock, Black Eyelock en de Red Ebony tot de bovenste groep soorten die in staat zijn tot koude tolerantie.