27 oktober 2021
polycarbonaat platen

Zijn polycarbonaat platen een aanrader?

Ben jij opzoek naar polycarbonaat platen om jouw tuin te voorzien van een terrasoverkapping? Wellicht wil je het ook voor andere doeleinden gebruiken. In dit artikel komen namelijk de voor- en nadelen van deze platen naar voren.

polycarbonaat platen

Voordelen

Een aantal voordelen van polycarbonaat platen zijn het feit dat ze tweehonderdvijftig keer sterker zijn dan normaal glas. Het is namelijk geen echt glas, maar een doorzichtige kunstof plaat. Verder is het flexibeler en stoot vaster dan glas, dit maakt het praktisch onbreekbaar. Dit zorgt natuurlijk voor een veiligere ervaring. De platen zijn overigens half zo zwaar als glas, waardoor dit een ander voordeel is. Dit is namelijk vaak ideaal bij toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is. Een ander bijzonder eigenschap is dat deze koud te bewerken zijn. Je kan ze namelijk gemakkelijk buigen door zijn taaiheid. Wel is de dikte en afmeting belangrijk, want een klein plaat met een grote dikte gaat niet zo snel buigen. Logischerwijs is het makkelijker om een dunne plaat te kunnen buigen. Het is zelfs bestendig tegen hoge temperaturen. Het kan namelijk tegen de hitte tot 120 graden celsius. Mocht je het willen vervormen dan heb je een hoge temperatuur van 200 graden celsius nodig. Tot slot heeft het een brandvertragend en zelfdovende werking. Het heeft namelijk een brandklasse van B1. Hierdoor geeft het bij brand een lichte, niet giftige rook af.

Nadelen

Na de vele voordelen van de polycarbonaat platen benoemd te hebben, is het natuurlijk belangrijk om de nadelen ook ervan te weten. De voornaamste nadeel is, dat het erg gevoelig is tegen krassen. De reden hiervan is, omdat de oppervlakte zachter is. Hiervoor is er een speciale manier om de polycarbonaat schoon te maken. De isolerende waarde van het materiaal licht minder hoog dan glas, het geeft namelijk ongeveer 7% licht door.