8 mei 2021

Zo komt u het snelst van houtmieren af

Vindt u tegenwoordig vaak kleine ‘hoopjes’ zaagsel op plekken waar u hout heeft in uw huis of tuin? Dan zou het goed kunnen zijn dat u houtmieren in uw huis- of tuinhout heeft. Naast dat mieren in huis natuurlijk een vorm van ongedierte zijn, tasten de mieren ook uw hout aan. Reden genoeg dus om ze snel mogelijk van de mieren af te willen. In dit artikelen vertellen wij u hoe u houtmieren het best kunt bestrijden.

Wat zijn houtmieren?

Overal ter wereld kunt u de houtmier tegenkomen; de mieren leven in vochtige, bosrijke omgevingen en gebruiken hout om hun nestjes te bouwen. De mieren eten echter geen hout, maar doordat ze het hout gebruiken voor hun nesten tasten ze he hout dus wel aan. Houtmieren zijn heel donker of zwart van kleur en hebben een grote van tussen de 6 en 12 millimeter. De koninginnen zijn – net als bij andere mieren – wat groter.

houtmieren


Houtmieren herkennen in huis

Zoals eerder gezegd kunt u houtmieren het makkelijkst herkennen aan kleine hoopjes zaagsel in de buurt van hout in uw huis. Aangezien de mieren het hout niet eten, gooien ze het houtafval dat ze niet nodig hebben namelijk aan de kant. Daarnaast kan het zijn dat u de mieren kunt horen; doordat de mieren met hun kaken door het hout knagen, maken ze een soort ritselend geluid. Hebben de mieren het hout al erg aangetast? Dan zou het kunnen dat u dit ook daadwerkelijk ziet aan het hout. Echter kunt u dit meestal niet aan de buitenkant van het hout zien, maar moet u hiervoor onder het hout kijken en de houten planken dus loswrikken.

houtmieren


Houtmieren bestrijden

Maar hoe komt u dan van de mieren af? Ten eerste is het belangrijk om het nest – of nesten – van de mieren te vinden. Ga op zoek naar de hoopjes zaagsel en de rotte plekken in hout. Leg eventueel wat aas neer en volg de mieren vervolgens terug naar hun nest(en). Om de mieren vervolgens te doden kunt u giftig aas of speciaal dodelijk poeder tegen mieren gebruiken.

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat u misschien professionele hulp in moet schakelen. Ten eerste is de kans groot dat u een timmerbedrijf nodig heeft om het rotte hout te lokaliseren en vervangen. Daarnaast kan het erg lastig zijn om van de mierenplaag af te komen, en heeft u hiervoor dus misschien een professioneel bestrijdingsbedrijf nodig.