23 september 2021
Betonnetten

Zonder netten geen bouwwerken

Er is niets zo afhankelijk als beton van betonnetten, zonder de netten te gebruiken is de beton niet stevig en bruikbaar Er kunnen scheuren in de betonnen en wanden en vloeren optreden als je ze uitvoert zonder betonijzer, in het ergste geval kan de constructie instorten met alle gevolgen van dien. Betonijzer zorgt ervoor dat de beton belast kan worden, en trekkrachten op kan nemen wat het zonder het ijzer niet kan. Hoe zwaarder de belasting, hoe meer ijzer of netten er nodig zijn in de vloer of wand.

Netten in wanden

Ook in wanden wordt er gebruik gemaakt van betonnetten, zeker wanneer er sparingen voor bijvoorbeeld kozijnen en deuren worden gemaakt in de wand moet dit opgevangen worden. Het ijzer wat wordt gebruikt verstevigd de constructie, door de goede dikte netten te gebruiken ben je er zeker van dat de wanden veilig belast kunnen worden. Door meer en dikker betonijzer te gebruiken, is het mogelijk om grote overspanningen te creƫren zonder in te leveren op de stabiliteit.

Betonnetten

Afwerking van vloeren

Betonnetten kunnen net als in wanden niet gemist worden, een vloer moet altijd veilig belast kunnen worden wat men er ook mee doet. Toch moet je er ook over nadenken waarmee je de vloer wilt afwerken, dit bepaald welke netten je moet gebruiken in het beton. Wil je de vloer afwerken met bijvoorbeeld marmer, dan heb je een gegalvaniseerd net nodig in de vloer. Hiermee voorkom je dat er vlekken ontstaan omdat de netten vochtig worden, gegalvaniseerde netten slaan niet door in de vloer.